Spring naar de hoofdinhoud

Gezond binnenklimaat voor School met de Bijbel

De recente renovatie van de School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland was de aanleiding om ook het binnenklimaat aan te pakken. Onderdeel was het installeren van tien decentrale, energiezuinige en stille ventilatie-units in tien lokalen.

Lees verder

Phillip Spencer Davies is area sales manager bij Airmaster: “We merken dat de vraag naar goede ventilatiesystemen enorm is toegenomen. Iedereen wil het CO2 niveau terugdringen, zeker nu de overheid subsidies vrijmaakt voor het verbeteren van het binnenklimaat in scholen. In juli 2022 werd 140 miljoen euro extra vrijgemaakt om scholen met hardnekkige ventilatieproblemen te ondersteunen. Dankzij de vangnetsubsidie kunnen scholen onder bepaalde omstandigheden 60% subsidie krijgen voor de werkzaamheden die nodig zijn om de luchtkwaliteit in hun klaslokalen te verbeteren.


Airmaster biedt al meer dan 30 jaar decentrale ventilatie-oplossingen voor scholen aan. De enige manier om energiezuinig te ventileren is door een vraaggestuurde ventilatie-installatie met warmteterugwinning te voorzien. We zien dat het lastig is om een centrale ventilatie-installatie in een bestaand gebouw te integreren. De luchtgroep neemt veel plaats in en vaak is er weinig ruimte voor het kanalennetwerk. De kosten lopen dan snel hoog op. Wij willen een optimaal binnenklimaat creëren zonder daarbij het budget uit het oog te verliezen. Een decentrale ventilatie-installatie is een energiezuinige en flexibele totaaloplossing die in om het even welk type gebouw past. De units van Airmaster hebben bovendien een warmteterugwinning van meer dan 80%, en hun CO2 uitstoot is maar liefst 52% minder dan bij een centrale ventilatie-installatie.

MINDER GEZONDHEIDSKLACHTEN

In De School met de Bijbel werd in tien klaslokalen een decentrale ventilatie-unit AM 800 geplaatst door het installatiebedrijf Vlielander, inclusief het registratiesysteem. Marco Vlielander: “Ons bedrijf ligt om de hoek dus dat is handig. We zijn de tussenpersoon tussen het schoolbestuur, de school en betrokken bedrijven, zoals Airmaster. Wij doen voor meerdere scholen in de regio het onderhoud en nemen dan het binnenklimaat ook mee.

De vier gebouwen waarmee we nu werken zijn elk anders, maar allemaal verouderd wat HVAC installatie en isolatie betreft. We pakken meestal gelijk de luchtkwaliteit aan en hebben hiervoor Airmaster gekozen omdat dit ventilatiesysteem past bij de wensen, de wet- en regelgeving en bovendien een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. De School met de Bijbel had geen ventilatiesysteem, maar wel airco’s die sterk verouderd waren. Er waren niet echt klachten, maar nu we de tien units hebben geplaatst melden de gebruikers dat ze minder gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid hebben. Dat is mooi om te zien.”

“Op deze manier garandeert Airmaster voldoende frisse lucht voor elk kind zonder dat de energierekening hoog oploopt”

“Op deze manier garandeert Airmaster voldoende frisse lucht voor elk kind zonder dat de energierekening hoog oploopt”

SNEL BEDRIJFSKLAAR

“Bouwkundig lukt het met een goed team om twee units per dag te monteren”, legt Marco uit; “je ziet een flinke unit, maar als je hem eenmaal gemonteerd hebt ziet het er keurig uit en valt het niet echt op.” Philip knikt: “Airmaster ventilatieunits zijn beschikbaar met muur-, plafond- en zij-aansluitingen en met combinaties hiervan. De AM 1000 wordt in vier aparte modules geleverd, waardoor hij gemakkelijk te vervoeren, te hanteren en te installeren is. Het systeem vereist geen kanalennetwerk en is in enkele uren tijd geplaatst. Twee gaten in het dak of de gevel voor de aan- en afvoer, het toestel ophangen en het toestel is bedrijfsklaar. Het is perfect mogelijk om tijdens een schoolvakantie een volledige school van een nieuwe ventilatie –  installatie te voorzien.”

BEHEER OP AFSTAND

Airmaster heeft een eigen online platform voor bediening en beheer op afstand. “De eindgebruiker heeft het in beheer,” legt Phillip uit, “maar kan bijvoorbeeld de aannemer toestemming geven om er mee te werken. Het onlinesysteem geeft aan wanneer er onderhoud nodig is en registreert gegevens zoals het CO2 niveau en het energieverbruik. Het systeem past ook binnen de doelstelling van de opdrachtgever om duurzaam te willen renoveren. Door de installatie continu te monitoren, kunnen parameters aangepast worden om zowel de werking als het energieverbruik te optimaliseren. Het systeem corrigeert zichzelf, zijn er vervuilde filters dan meldt het systeem dat. Het ventilatiesysteem ververst automatisch de lucht. Op deze manier garandeert Airmaster voldoende frisse lucht voor elk kind zonder dat de energierekening hoog oploopt. Het mooie is dat alles vanzelf gaat, waardoor het binnenklimaat is geregeld, de leerkracht is ontzorgd en de schoolleiding idem dito.”

CIRCULAIRE ECONOMIE

CIRCULAIRE ECONOMIE

Philip verder: “Nog een voordeel van decentrale ventilatie is dat deze installaties weinig onderhoud vragen. De filters moeten hoogstens twee keer per jaar vervangen worden. In tegenstelling tot centrale systemen zijn er geen kanalen die gereinigd moeten worden. Een ander belangrijk voordeel van decentrale ventilatie is dat deze makkelijk geïntegreerd kan worden in bestaande gebouwen. En als het gebouw een andere bestemming krijgt, kunnen de Airmaster units makkelijk gedemonteerd of verplaatst worden. Deze oplossing past daarom perfect binnen de principes van de circulaire economie.”

Marco tenslotte: “ Airmaster is altijd prima bereikbaar en een fijne partij om mee samen te werken. Als er wat is wordt het opgelost.” Philip knikt: “Dat is wederzijds; dit is de eerste school die Marco voor ons deed en de samenwerking liep perfect. Op naar de volgende.”

Kijk voor meer informatie op Airmaster